Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft groen licht gegeven aan een bedrijf om in het laboratorium gekweekt kippenvlees te verkopen. Dat betekent echt vlees, aangegroeid uit enkele cellen in het lab, er zijn volgens de uitvinders geen “kippenboerderijen” meer nodig.
Ook de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft na “uitgebreide” inspecties “geen vragen” meer over het in laboratoria geproduceerd vlees van het bedrijf Upside Foods. Het Amerikaanse bedrijf heeft nu alleen nog goedkeuring nodig over enkele technische kwesties, zoals de etikettering van de verpakking en de kwaliteitscontroles tijdens het productieproces.
Oprichter Uma Valeti van Upside Foods sprak van een “keerpunt in de geschiedenis van voedsel” en prees de allereerste “geen vragen meer”-vergunning. “Deze mijlpaal markeert een grote stap naar een nieuw tijdperk in de vleesproductie. Ik ben blij dat Amerikaanse consumenten binnenkort de kans krijgen om vlees te eten dat rechtstreeks uit dierlijke cellen is gegroeid.”
Bill Gates:
Het bedrijf heeft verschillende investeerders aangetrokken, onder wie Bill Gates en durfkapitalist John Doerr. Het bedrijf wordt nu geschat op een waarde van meer dan een miljard dollar. Enkele van de grootste traditionele vleesbedrijven, waaronder Tyson en Cargill, hebben er ook in geïnvesteerd.
De nu verleende goedkeuring is alleen van toepassing op vlees gemaakt van gekweekte kippencellen door het bedrijf Upside Foods, maar de autoriteiten zeggen dat ze nu voor andere vleessoorten dezelfde procedures willen doorlopen. Ook kweekvlees van andere bedrijven zal op korte termijn op de markt komen.
Het Aziatische land Singapore was twee jaar geleden het eerste land dat de verkoop van kweekvlees toestond.
Wat is kweekvlees eigenlijk:
Kweekvlees is vlees dat gekweekt wordt uit dierlijke stamcellen die men in een groeilichaam laat ontwikkelen. Buiten het lichaam van het dier dus. Deze “celcultuur” vindt plaats in vaten, net zoals bij de traditionele fermentatie van bier en yoghurt bijvoorbeeld. Hoewel er voor kweekvlees geen enkel dier geslacht moet worden, is het wel echt vlees. Op moleculair niveau zie je dan ook geen verschil tussen kweekvlees en traditioneel vlees.
Kweekvlees is het resultaat van zogeheten “cellulaire landbouw”, een alternatieve kweekmethode. Naast vlees wil de cellulaire landbouw ook vis, melk, eieren, foie gras en leer maken op basis van gekweekte cellen of micro-organismes.
En Nederland?
Hamburgers en gehaktballen van Limburgs kweekvlees liggen vanaf 2023 in de winkelschappen. Vanaf dan moet de zogenoemde Mosaburger breed te koop zijn, maakte Maastricht Health Campus Brightland eerder bekend. Bij Mosa Meat, een spin-off van de Universiteit Maastricht, werken nu vijftig wetenschappers en ingenieurs aan de ontwikkeling van kweekvlees. Mosa Meat is mede-opgericht door Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht. Het bedrijf verwacht een groei van 50 naar 150 medewerkers.
Mosa Meat verwacht dat er genoeg belangstelling voor de gekweekte hamburgers is. “Vlees blijft gewild. Laat het dan kweekvlees zijn waarvoor we geen dieren hoeven te slachten”, zegt Tim van de Rijdt van Mosa Meat. Hoeveel het Nederlandse kweekvlees gaat kosten is nog onbekend.
About Author