De prijzen van verse Noordzeevis ligt dit jaar veel hoger dan in 2022. Met name voor tong en kabeljauw moet bijvoorbeeld ruim 12 procent meer worden betaald. Visboeren zien klanten wel vaker vertwijfelend naar de kassa kijken als ze moeten afrekenen. Niet gek als je ziet dat een kilo Noordzeevis al snel tussen de 35 en 40 euro kost.
En ook voor andere vissoorten moet behoorlijk in de buidel worden getast en at heeft niet alleen te maken met de inflatie. Een van de belangrijkste oorzaken is ook dat er in Nederland steeds minder viskotters zijn die de vis vangen. Pakweg 70 procent van de kotters is gestopt en de vissers die nog over zijn, hebben te maken met veel hogere kosten van met name diesel, maar ook door lonen en verpakkingen. Die kosten worden deels doorberekend in de vis die in de winkels liggen.
De ruim 800 visspeciaalzaken in Nederland zien dat er nu al zo’n 10 procent minder vis wordt verkocht. Qua omzet scheelt dat niet zoveel, doch het volume is wel een stuk lager, zo laat de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten weten.
Visboer Peter Thielen uit Venray zegt:”Mijn vaste klanten kijken er niet meer van op. Maar als je een jong gezin hebt en voor vier tot zes man moet kopen kan het al snel in de kosten lopen.”
Een jaar of drie geleden verkocht Thielen in zijn zaak nog zo’n 40 kilo kabeljauw uit de Noordzee. Nu is dat minder dan tien kilo. “Een deel van de klandizie is overgestapt op goedkopere alternatieven. Dit is heek uit Nigeria. En voor de kibbeling gebruik ik pollak uit Alaska”, wijst hij aan in zijn koeling.
“Ja, ik merk het wel”, vertelt een Lelystedeling die net vier lekkerbekken heeft gekocht. “Ik vraag me af hoe lang mensen nog genoeg geld hebben om al hun boodschappen te kunnen kopen. Ik vind het gewoon belachelijk duur worden.”
“Ik eet best vaak vis en kom hier elke week”, vertelt een andere bezoeker van de viskraam bij het Lelycentre. “Je moet vis eten voor je vitamines, dat is belangrijk, maar als het te duur wordt, dan ga ik wel iets anders proberen.”
Ook in Dronten merken consumenten dat de vis steeds duurder wordt. Toch blijft het eten van vis voor velen nog onderdeel van het wekelijkse eetpatroon. “Ik ga niet minder vis eten want vis is gezond”, zegt een vrouw voor de viswinkel in het centrum. “Als het te duur wordt, ga ik misschien wel op zoek naar een alternatief.”
Achtergrond:
Belangrijkste oorzaak is niet per se de inflatie maar het verdwijnen van de vissers. Die zeggen geen droog brood meer te kunnen verdienen en het hoofd amper boven water te kunnen houden. Al is dat dan weer wel voor een deel de schuld van bijvoorbeeld de hoge dieselprijzen voor kotters. Maar ook strengere milieuwetgeving speelt daarin een rol. “Europa moet daar snel iets aan doen”, denkt Thielen. “Anders helpen ze de hele Nederlandse visserijhandel naar de sodemieter.”
Veel vissers zijn inmiddels al gestopt met hun bedrijf. Alleen op Urk al stopten tientallen vissers door een uitkoopregeling van de overheid. De vissers die nog wel varen berekenen, samen met de verwerkers en de handel, de hoge kosten door aan de consument.
About Author